5 Moments of Need in de zorg

Werkplekleren voor de zorg

5 Moments of Need® methodologie

Termen als 70:20:10, werkplekleren en Performance Support worden binnen de L&D-afdelingen van Nederlandse zorginstellingen steeds vaker gebruikt. Ook zien we dat veel zorginstellingen aan de slag willen gaan met het innoveren van de opleidingsvisie en -aanpak, waarbij met name het leren verplaatst van traditioneel en formeel naar 'leren op de werkplek', inclusief de daarvoor benodigde technologieën. Maar hoe doe je dat?

Bij de ontwikkeling van innovatieve werkplekleeroplossingen gaat het met name om de keuze van de juiste ontwikkelmethodiek. De 5 Moments of Need® aanpak gaat uit van vijf momenten van behoeften waar zorgmedewerkers mee geconfronteerd worden in hun leer- en performance levenscyclus. Deze vijf momenten zijn:

Nieuw:
Bij nieuwe kennis of vaardigheden; wanneer je iets voor de eerste keer leert
Meer:
Bij behoefte aan specialisatie; wanneer je meer wilt leren
Toepassen:
Als je het in de praktijk even niet meer weet; toepassen
Oplossen:
Wanneer er iets mis gaat
Veranderen:
Wanneer er zaken veranderen en routines afgeleerd moeten worden

 

Het leren, ontwikkelen en opleiden wordt binnen deze aanpak gekoppeld aan de performance van de medewerkers, waardoor het rendement van leren direct meetbaar wordt.

Ervaringen uit de praktijk

De 5 Moments of Need® toepassen in de zorg

We zien dat er is nu sprake is van een situatie waarbij elk zorginstelling separaat onderhandelt en inkoopt bij een kleine groep leveranciers. Daarnaast is, in de meeste gevallen, elke zorginstelling opnieuw het wiel aan het uitvinden, waarbij er nog maar zeer beperkt wordt samengewerkt. Ook is het ontwikkelen van goede gedegen 5 Moments of Need® (performance support) content een tijdrovende klus en er zijn legio onderwerpen die aangepakt moeten worden. Dat kan sneller en efficiënter: Tijd dus om de handen in één te slaan vinden wij!

De eerste initiatieven tot samenwerking worden nu gestart waarbij ontwikkelde werkplekleeroplossingen en -content worden gedeeld. Hierdoor wordt bespaard op de factor tijd. Wanneer ook beschikbare technologieën gezamenlijk worden ingekocht, kunnen er inkoopvoordelen behaald worden.

Een goede reden om het initiatief 'Werkplekleren voor ziekenhuizen' te starten. Een leerecosysteem, waarbij langdurige samenwerkingen worden aangegaan.

Ons aanbod

Het aanbod van ‘Werkplekleren voor ziekenhuizen’ is een langdurige samenwerking voor uitwisseling van kennis en oplossingen die op basis van de 5 Moments of Need® zijn ontwikkeld: een 'leerecosysteem'. Denk hierbij aan samenwerking op scholing in de methodologie, deelname aan een measurement project met initiatiefnemer Alrijne Zorggroep, samenwerking op scholing in gebruik van verschillende technologieën en het gezamenlijk bijwonen en organiseren van events over werkplekleren en innovatie in leren.

Dit realiseren we doordat zorginstellingen een samenwerkingsovereenkomst tekenen voor het ‘uitruilen’ van -de op de 5 Moments of Need® gebaseerde- leercontent. Dit is Performance Support die in twee klikken en tien seconden bruikbaar is op de werkvloer. Ook microlearnings, korte interactieve video’s, toetsbanken, checklists, QRC en alle andere vormen van innovatief leren horen hierbij.

 

 

Contact

Neem voor meer informatie contact met ons op via info@5momentsofneed.eu of vul ons contactformulier in.

 

The 5 Moments of Need® Academy Europe maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren. Algemene voorwaarden Privacy statement Accepteer cookies